• NAŠE BŘEHY
    • Brno Jakubské náměstí – bistro a vinný bar
    • Výtoň – vinný bar
    • Za rohem – vinárna
    • Bubeneč – bistro
    • Bubeneč – vinný bar a budoár
    • Francouzská – vinný bar
    • Komunardů – magasin
    • Maltézské náměstí – bistro a vinný bar
    • Olomouc – vinný bar
    • Plzeň – vinný bar
  • NOVINKY
  • SOUKROMÉ OSLAVY
  • AKCE
    • PODCAST
    • RHÔNSKÁ AKADEMIE
    • FESTIVAL
      • Fête Divine 2022
      • FESTIVAL
      • Fête Divine 2020
      • Fête Divine 2019
  • FRANŠÍZING
  • O NÁS
    • NAŠI OBCHODNÍ PARTNEŘI
    • KONTAKT
  • E-SHOP
  • PŘIDEJ SE

    • NAŠE BŘEHY
      • Brno Jakubské náměstí – bistro a vinný bar
      • Výtoň – vinný bar
      • Za rohem – vinárna
      • Bubeneč – bistro
      • Bubeneč – vinný bar a budoár
      • Francouzská – vinný bar
      • Komunardů – magasin
      • Maltézské náměstí – bistro a vinný bar
      • Olomouc – vinný bar
      • Plzeň – vinný bar
    • NOVINKY
    • SOUKROMÉ OSLAVY
    • AKCE
      • PODCAST
      • RHÔNSKÁ AKADEMIE
      • FESTIVAL
        • Fête Divine 2022
        • FESTIVAL
        • Fête Divine 2020
        • Fête Divine 2019
    • FRANŠÍZING
    • O NÁS
      • NAŠI OBCHODNÍ PARTNEŘI
      • KONTAKT
    • E-SHOP
    • PŘIDEJ SE

      • NAŠE BŘEHY
        • Brno Jakubské náměstí – bistro a vinný bar
        • Výtoň – vinný bar
        • Za rohem – vinárna
        • Bubeneč – bistro
        • Bubeneč – vinný bar a budoár
        • Francouzská – vinný bar
        • Komunardů – magasin
        • Maltézské náměstí – bistro a vinný bar
        • Olomouc – vinný bar
        • Plzeň – vinný bar
      • NOVINKY
      • SOUKROMÉ OSLAVY
      • AKCE
        • PODCAST
        • RHÔNSKÁ AKADEMIE
        • FESTIVAL
          • Fête Divine 2022
          • FESTIVAL
          • Fête Divine 2020
          • Fête Divine 2019
      • FRANŠÍZING
      • O NÁS
        • NAŠI OBCHODNÍ PARTNEŘI
        • KONTAKT
      • E-SHOP
      • PŘIDEJ SE

      • NAŠE BŘEHY
        • Brno Jakubské náměstí – bistro a vinný bar
        • Výtoň – vinný bar
        • Za rohem – vinárna
        • Bubeneč – bistro
        • Bubeneč – vinný bar a budoár
        • Francouzská – vinný bar
        • Komunardů – magasin
        • Maltézské náměstí – bistro a vinný bar
        • Olomouc – vinný bar
        • Plzeň – vinný bar
      • NOVINKY
      • SOUKROMÉ OSLAVY
      • AKCE
        • PODCAST
        • RHÔNSKÁ AKADEMIE
        • FESTIVAL
          • Fête Divine 2022
          • FESTIVAL
          • Fête Divine 2020
          • Fête Divine 2019
      • FRANŠÍZING
      • O NÁS
        • NAŠI OBCHODNÍ PARTNEŘI
        • KONTAKT
      • E-SHOP
      • PŘIDEJ SE

      • NAŠE BŘEHY
        • Brno Jakubské náměstí – bistro a vinný bar
        • Výtoň – vinný bar
        • Za rohem – vinárna
        • Bubeneč – bistro
        • Bubeneč – vinný bar a budoár
        • Francouzská – vinný bar
        • Komunardů – magasin
        • Maltézské náměstí – bistro a vinný bar
        • Olomouc – vinný bar
        • Plzeň – vinný bar
      • NOVINKY
      • SOUKROMÉ OSLAVY
      • AKCE
        • PODCAST
        • RHÔNSKÁ AKADEMIE
        • FESTIVAL
          • Fête Divine 2022
          • FESTIVAL
          • Fête Divine 2020
          • Fête Divine 2019
      • FRANŠÍZING
      • O NÁS
        • NAŠI OBCHODNÍ PARTNEŘI
        • KONTAKT
      • E-SHOP
      • PŘIDEJ SE

      Šumivky a bublinky

      Zveřejnil plavcik dne 2. 7. 2018
      Kategorie
      Nezařazené
      Tagy
      Šumivky a bublinky

      Šumivky a bublinky

      ŠUMIVKY A BUBLINKY V letních slunečných dnech bývá sklenka vychlazeného šumivého vína vítaným osvěžením i pro ty, kteří jinak „bublinky“ příliš nevyhledávají. Nejen jim, ale i těm, kteří šumivkám fandí, by mohl přijít vhod přehled šumivých vín z naší nabídky. V našich „Březích“ a v e-shopu narazíte na šumivá vína několika vinařů s rozdílným postupem výroby a použitím odrůd, což se na jejich chuti, vůni i množství a intenzitě bublinek ve sklence se projeví. Pojďte si tedy naším článkem doplnit vzdělání nebo se jím jen inspirovat. MÉTHODE CHAMPENOISE vs. CRÉMANT Méthode Champenoise (nebo také Méthode Classique, či Méthode Traditionelle) údajně pochází z oblasti Champagne, kde ji náhodou objevili mniši, konkrétně benediktián Pierre Pérignon. Touto metodou se vyrábí šumivá vína po celém světě, ovšem jako „šampaňské“ lze tato vína označit pouze ta, která pochází z oblasti Champagne a jsou vyrobena ze tří povolených odrůd – Chardonnay, Pinot Noir (Rulandské modré), Pinot Méunier (Mlynářka). V ostatních oblastech Francie se pak vína vyrobená stejným způsobem jmenují – crémant. I výroba crémantů je podřízena určitým pravidlům například s ohledem na použité odrůdy, ale obvykle se vyrábí i z jiných, než výše uvedených povolených odrůd pro champagne. Stejně se vyrábí i známá Cava ve Španělsku nebo některá šumivá vína v Itálii, kde tato vína nesou na etiketě označení Spumante Metodo Classico (pozor, nezaměňovat s vínem Prosecco, u něj jde o zcela jiný postup výroby, viz. níže). V naší nabídce máme momentálně šumivá vína ze dvou vinařství, která jsou vyrobena touto metodou. Jsou to crémanty z Domaine la Ocre Rouge (La Perle a La Perle Noir) a crémant du Jura z Domaine Villet (Crémánt du Jura Brunt, Crémant du Jura Extra Brut a Crémant du Jura Rosé). MÉTHODE ANCESTRALE Nově máme v nabídce také vína z další vinařské oblasti Jihozápadní Francie, konkrétně z apelace Gaillac z Domaine Duffau. Jedná se o vína vyrobená metodou, typickou pro tuto oblast – Méthode Ancestrale. Stejně jako u předchozí metody je postup stejný až do přechodu mezi fermentací a lahvováním. Při této metodě totiž vinař nečeká až skončí alkoholové kvašení, ale ještě před skončením fermentace se víno plní do lahví. Tím se oxid uhličitý, který se při kvašení uvolňuje, dostane do láhve, rozpouští se a přirozeně vytváří perlení. Nepřidává se tedy tirážní likér (směs vína, cukru a kvasnic), kterým je potřeba vyvolat sekundární kvašení v láhvi. I v tomto případě se víno plní do lahví uzavřených korunkovým plechovým uzávěrem. Ve vodorovné poloze v láhvi pokračuje fermentace, dokud kvasinky nespotřebují veškerý zbytkový cukr. Dále se nechává zrát také ve vodorovné poloze po několik měsíců. Následuje odstřelení korunky a ihned se láhev opatří tlakovým hřibovitým uzávěrem a košíčkem. Neaplikuje se tedy dosáž (přidání/doplnění likéru). Tato metoda je méně nákladná, ovšem náročná na správné stanovení lahvování a vinifikaci celkově. Vína jsou ovšem lehká ovocná a svěží, což je v případě „šumivek“ z Domaine Duffau dáno i použitou odrůdou Mauzac. Pokud v naší nabídce sáhnete po kterémkoliv šumivém vínu z Domaine Duffau, bude vyrobené právě touto metodou. METODA CHARMAT Jde o metodu, kterou se vyrábí už v úvodu zmínené Prosecco v Itálii. Metoda spočívá v kvašení v tanku. Je jednodušší, rychlejší a méně nákladná. To ovšem neznamená, že by byla špatná. Rozdíl oproti tradiční metodě tkví v tom, že k druhotné fermentaci nedochází v jednotlivých lahvích, ale v tanku. Tam je také provedena filtrace a přidán dosážní likér. Tato metoda je vhodná pro šumivá vína z aromatických odrůd, u kterých chceme zachovat jejich ovocnost a aromatičnost místo tónů vzniklých ležením na kvasinkách. Přesně takový postup vyhovuje odrůdě Glera, ze které se v italském Venetu, konkrétně v regionech Treviso a Valdobbiadene vyrábí Prosecco. Výsledný tlak v lahvích je nižší, než u tradiční metody, stejně jako trvanlivost perlení vína ve sklence. Byť Prosecco nenabízíme, šumivé víno vyrobené touto metodou v naší nabídce najdete také. Jedná se o Domaine du Mas Rouge Funambulles Blanc. METODA PET-NAT Poslední metodou výroby šumivých vín, se kterou se v naší nabídce můžete setkat je Pet-nat. Jde o víno, které bylo vyrobeno speciálně pro naše „Břehy“ ve vinařství Dobrá Vinice. Tento druh šumivého vína je vyroben částečným primárním kvašením v tanku nebo sudu a částečně v láhvi pod korunkovým uzávěrem. Tomuto způsobu výroby je nejvíce podobná Méthode Ancestrale. Na rozdíl od všech výše zmíněných metod je při tomto postupu vynecháno druhotné kvašení. Tlak v láhvi je u těchto vín závislý na tom, jaká je hladina zbytkovéhu cukru v době plnění do láhví, ve kterých se dál vyvíjí a stále v nich probíhá fermentace. Při servírování je proto potřeba opatrnosti. Výsledná vína jsou přirozeně ovocná a svěží, nefiltrovaná a nečířená, tudíž kalná, což však není vada. Schéma postupu výroby šumivých vín metodami Champenoise a Ancestrale

      Sdílet
      0
      Kudyznudy.cz - tipy na výlet

      © 2016-2023 Na břehu Rhôny ČR, s.r.o.
      160 00 Praha 6, Krohova 2264/1
      IČ 08804001 | DIČ CZ08804001
      Všechna práva vyhrazena.
      Ochrana soukromí

      Web vytvořila IPC Corporation s.r.o.

      Používáme cookies, abychom vám poskytli co nejlepší zážitek z našich webových stránek. Můžete se dozvědět více o tom, jaké cookies používáme, nebo je vypnout v nastavení.

      Přehled ochrany osobních údajů

      Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.

      Nezbytně nutné soubory cookies

      Nezbytně nutné soubory cookie by měly být vždy povoleny, abychom mohli uložit vaše preference pro nastavení souborů cookie.

      Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že pokaždé, když navštívíte tento web, budete muset znovu povolit nebo zakázat soubory cookie.

      Analytické soubory cookie

      Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.

      Nejprve prosím povolte přísně nezbytné soubory cookie, abychom mohli uložit vaše preference!

      Marketingové soubory cookie

      Když přijmete marketingové soubory cookie, dáváte nám souhlas umístit do vašeho zařízení soubory cookie, které vám poskytnou relevantní obsah odpovídající vašim zájmům. Tyto soubory cookie mohou být nastaveny námi nebo našimi reklamními partnery prostřednictvím našich stránek. Jejich účelem je vytvořit profil vašich zájmů a zobrazovat vám relevantní obsah na našich webových stránkách i na webových stránkách třetích stran.

      Nejprve prosím povolte přísně nezbytné soubory cookie, abychom mohli uložit vaše preference!

      Zásady používání souborů cookie

      Více informací o zásadách používání souborů cookie najdete na stránce Podrobně o cookies.