Vignerons Ardéchois
Kde je najdeme?
Výrobci a pěstitelé vína v jižní Ardèche tvoří jedinečné sdružení 14 vinařství, které vzniklo v roce 1967.
Na vinicích o rozloze 6000 hektarů, rozprostřených na mozaice různorodých terroirů, pracuje přibližně tisíc rodin vinařů. Pěstování vína probíhá s velkým respektem k přírodě i člověku.
Znalosti a řemeslné dovednosti se zde předávají z generace na generaci. V zimním období se provádí pečlivý řez révy, vinice se zatravňují pro zachování života v půdě a během léta se provádí tzv. zelená sklizeň, která zajišťuje nižší výnosy a vyšší kvalitu hroznů. Následuje pečlivé scelování vín, réva po révě.
Cílem je vždy najít rovnováhu mezi lidským přístupem a přirozeným projevem půdy, aby výsledné víno co nejlépe vyjadřovalo charakter a rozmanitost místních terroirů.
Klíčovým pojmem je terroir! Vše se zde dělá tak, aby se mohl přirozeně projevit bez jakýchkoli umělých zásahů a aby mohl odhalit všechna svá tajemství.
Vše začíná pečlivým výběrem odrůd révy: Syrah, Pinot Noir a Grenache Noir pro červená vína, Viognier, Sauvignon Blanc a Chardonnay pro bílá. Tyto odrůdy jsou pěstovány na vhodně zvolených půdách, aby bylo dosaženo co nejlepší aromatické výrazu, inspirovaného těmi nejvýznamnějšími francouzskými vinařskými oblastmi.
Po precizní a pečlivé vinifikaci, která má za cíl vytvořit vína odrážející všechny podoby terroirů jižní Ardèche, přichází fáze zrání na jemných kalech u bílých a růžových vín. Během ní se rozvíjejí aroma, která si zároveň zachovávají svěžest a nabízejí výborný potenciál pro další zrání. Červená vína se vyrábějí s důrazem na jemnou strukturu a měkké třísloviny, což jim dodává eleganci a harmonii.