Domaine Haut-Marin
Kde je najdeme?
Vinařstvi se nachazi v srdci apelace Bas Armagnac, ležící u slavné poutní cesty Via Podensis, po níž již po staletí kráčejí poutníci do Santiaga de Compostela.
Historie:
Už téměř sto let a po tři generace pracuje rodina Prataviera-Jegerlehner s vášní na svých vinicích v Gaskoňsku. Díky výjimečnému terroiru se jim podařilo vytvořit širokou škálu elegantních vín.
1920: Jean François Morel, švýcarský vinař usazený v Gaskoňsku, zakoupil usedlost o rozloze 10 hektarů.
1960: Denise a Jean Jegerlehner, třetí generace rodiny, vybudovali první sklep a rozšířili vinici. Jejich syn Philippe se k nim připojil a dodnes tráví veškerý čas ve vinicích.
1988: Vinařská vášeň oslovila také dceru Elisabeth Prataviera, enoložku a vinařku, která společně s rodinou rozšířila panství na 160 hektarů.
2003: Rodina poprvé nalahvovala vlastní víno.
Dnes vinařství prodá ročně 1 300 000 lahví, z nichž 50 % putuje na export. Domaine Haut Marin se i nadále rozvíjí a roste s cílem stát se známějším a oblíbenějším i na nových trzích.
Pěstování révy probíhá tradičním způsobem.
Hrozny se sklízí v noci a brzy ráno, aby se zachovalo jejich aroma a předešlo oxidaci.
Před lisováním probíhá dlouhá macerace slupek, která napomáhá extrakci aromatických a chuťových složek.
Lisování patří k nejdůležitějším a zároveň nejnáročnějším krokům při výrobě kvalitního vína.
Hrozny se lisují v inertní atmosféře dusíku, což pomáhá zachovat svěžest, aroma a zabránit hnědnutí moštu.
Po studeném scelování následuje čiření, při kterém se odděluje čistý mošt od usazenin (bourbes).
Víno poté zraje nejméně 3 měsíce v nerezových a betonových tancích.
Rozloha vinic:
160 ha
Apelace:
Côtes du Gasgogne
Zajímavosti & filosofie vinařství:
Vinařství se nachází v srdci apelace Bas Armagnac, ležící u slavné poutní cesty Via Podensis, po níž již po staletí kráčejí poutníci do Santiaga de Compostela.
V nádherné krajině Gaskoňska se vinařství rozprostírá na 160 hektarech, které spadají výhradně do chráněného označení původu IGP Côtes de Gascogne.
Vinice se nacházejí na starobylém terroiru mimořádné kvality. Před 23 miliony let bylo celé území pokryto mořem – proto se zde dodnes nacházejí fosilie, jak potvrzuje známé mořské geologické naleziště v oblasti.
Odrůdy Colombard, Ugni Blanc a Sauvignon Blanc, určené pro suchá bílá vína, se pěstují na jílovitých a vápenitých kamenitých půdách. Naopak odrůdy Petit a Gros Manseng, používané pro vína z přezrálých hroznů, rostou v hlubokých písčitých půdách, které vínu dodávají elegantní nasládlost.
Vinařka Elisabeth Prataviera je sama citlivá na mnohé chemické látky běžně používané při výrobě vína, a proto se zavázala pracovat co nejšetrněji a co nejvíce ekologicky. Používá výhradně organická hnojiva a celé vinařství je certifikováno na nejvyšší úrovni HVE (High Environmental Value) – úroveň 3.