Domaine des Bernardins

Muscat de Beaumes-de-Venise je sladké víno s nádhernou svěžestí a okouzlující vůní růže a meruněk. Typická barva tohoto vína má jemně jantarový odstín s růžovými odlesky. Vůně...
Domaine des Bernardins je rodinné vinařství s tradicí sahající přes šest generací. Na důkaz dlouhé historie se dodnes uchovává láhev muškátu ročníku 1847. Vinařská činnost na tomto místě začala již na počátku 19. století. Původně majetek patřil bernardýnským mnichům, než byl přeměněn na vinohradnické hospodářství.
Velkou zásluhu na rozvoji vinařství měl Louis Castaud, který si jako první uvědomil, že tradiční výroba vína v obci téměř zanikla. Po deseti letech úsilí se mu v roce 1945 podařilo prosadit oficiální uznání apelace Muscat de Beaumes de Venise.
Rodina Castaudových dokázala spojit odborné znalosti s úctou k tradici a vytvořit tak základ pro další růst. Dnes vinařství vede Romain Hall, pravnuk Louise Castauda, který převzal vedení po svých rodičích Elizabeth a Andrewovi a babičce Renée. V současnosti je Domaine des Bernardins symbolem rodinného dědictví a kvality vín s hlubokými kořeny v regionu.
Vinohradnické práce probíhají převážně ručně. Na vinicích pracují tři zaměstnanci na plný úvazek, v období probírky hroznů a sklizně jsou doplňováni sezónními pracovníky, aby bylo dosaženo co nejvyšší kvality úrody. Ruční práce a individuální přístup ke každé révě jsou naprosto zásadní. Řez, podlom, vyvazování, odlistění i samotný sběr hroznů probíhají výhradně ručně, s maximální pečlivostí.
Půda je obdělávána tradičním způsobem – oráním. Organické hnojivo se připravuje z výlisků z hroznů (stopek a slupek).
Po mnoha letech hospodaření v režimu udržitelného zemědělství bude od ročníku 2026 vinařství nabízet vína, která ponesou označení dle evropských standardů ekologické produkce.
V dlouhodobém horizontu je kladen důraz také na podporu biodiverzity v okolí vinic. Okraje parcel jsou osázeny olivovníky, mandloněmi, granátovníky, cypřiši, planým rozmarýnem a kapary. Součástí péče o krajinu je také umisťování budek pro ptáky a netopýry, kteří přispívají k přirozené rovnováze prostředí.
Výroba vín kombinuje respekt k tradičním technikám s nejvhodnějšími prvky moderních postupů. Vinařství vede sklepmistr Andrew Hall společně se svým synem, vinařem Romainem Hallem, kteří dbají na zachování rodinných tradic.
Muscat de Beaumes de Venise představuje stěžejní víno vinařství a vyžaduje mimořádnou péči. Hrozny jsou ručně sklízene a ihned lisovány, aby mošt mohl kvasit bez slupek. Kvasinky nejsou přidávány a fermentace je kontrolována regulací teploty. Při výrobě Vin Doux Naturel se kvašení zastavuje, aby se uchovala přirozená sladkost hroznů. Proces probíhá pod nepřetržitým dohledem, aby byl fortifikační alkohol přidán ve správný okamžik – právě tehdy se rozhoduje o konečné rovnováze vína. Víno následně zraje 6 měsíců v nerezových tancích před lahvováním.